MOLERI DERU – ŽENA HTJELA DA KREČI, PA SE Š0KIRALA: Tek Da Čujete Koliko Naplaćuju Zaštitu I Pomjeranje Namještaja


Cijene krečenja u Srbiji, ali i u BiH su drastično porasle, pa da biste osvježili prostorije potrebna vam je velika suma novca.

Cijene materijala za krečenje, ali i usluga samih majstora rastu iz godine u godinu, pa tako krečenje metra kvadratnog košta od 2 eura pa naviše sa vašim materijalom, odnosno 4 eura pa naviše uz materijal koji obezbijedi majstor. Tu treba dodati i cijenu pripreme koja varira u zavisnosti od stanja zidova, pa se svakako treba dobro unaprijed dogovoriti sa majstorima.

Jedna Beograđanka ostala je u neverici kada se kod molera raspitivala koliko će je koštati krečenje stana od 90 kvadrata.

“Prvi majstor sa kojim smo razgovarali tražio nam je 850 eura za krečenje i gletovanje. Gletovanja nema mnogo, samo malo da se poprave zidovi. To je cijena bez materijala, bez zaštite i pomjeranja namještaja. Znači da on bukvalno samo dođe da okreči i izgletuje. Taj majstor je bio “preko veze” i rekao nam je da nam daje najnižu moguću cijenu”, otkrila je ona.

Ono što je posebno zaprepastilo jeste i ponuda molera koja uključuje zaštitu krep trakom i folijom sa pomeranjem nameštaja koja košta čak 200 eura! Dakle, ovo je cijena samo za zaštitu i pomjeranje namještaja, bez materijala i “ruku”.

“Taj drugi majstor nam je iznio detaljnu računicu- materijal za površinu od 90 kvadrata, ruke, pomenutu zaštitu nameštaja. Ukupna računica za to iznosi 1.360 eura”, priča Beograđanka.

Majstori visoke cijene opravdaju inflacijom, ali i nabavnim cijenama materijala, koje su skočile od 20 do 40 odsto.

Jedan majstor je naveo i da “nikome ne pada na pamet da radi ispod 2 eura po kvadratu“ i to je samo cijena za krečenje u bijelo. Ali, na primjer, struganje, gletovanje i krečenje u prestonici košta 6,5, dok je gletovanje i krečenje 5,5 eura po kvadratu što su, kako napominje majstor, „minimalne cijene za beogradske uslove“.

Ako se odlučite da sami krečite stan od 60 kvadrata u bijelo koštaće vas minimalno 6.000 dinara (50 eura), a ako angažujete majstore trošak drastično raste, pa to može da vas košta i više od 65.000 dinara (550 eura).

(Mondo/Blic)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*