KAKO SKUHATI JAJA DA NE PUCAJU: Tri trika sa kojima nema greške LINK U KOMENTARU


Bliži se Uskrs, samim tim i farbanje jaja, a mnoge domaćice svake godine iznova muče muku sa jajima koja pucaju prilikom kuhanja.

Pravoslavni vjernici Uskrs ove godine proslavljaju 16. aprila, a jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, koji se ove godine obilježava 14. aprila.

Sastanak Kevina McCarthya i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen izazvao je oštre reakcije iz Pekinga
Read more
Advertisement
Skip Ad ❯
Često se dešava da prilikom kuhanja poneko jaje pukne, ali ipak ima načina da to sprečite. Koje trikove treba da primijenite pročitajte u nastavku ovog teksta.

1. Ne držite jaja u frižideru prije kuhanja

Ukoliko jaja direktno iz frižidera stavite na šporet velika je vjerovatnoća da će ljuska popucati. Zato je važno da ih nekoliko sati prije kuhanja izvadite iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Jaja najprije stavite u vodu sobne temperature, pa tek onda na šporet da se kuhaju. Za kuvanje su idealna jaja stara 7 do 10 dana, jer ih je poslije najlakše oljuštiti. Ako jaja kupujete na pijaci vjerujte prodavcu na riječ, a ako ih kupujete u prodavnici provjerite datum na ambalaži.

149155-profimedia0329557250-ls

2. Ne pretjerujte sa količinom i temperaturom

Ne stavljajte mnogo jaja u šerpu odjednom, u jednoj turi kuvanja trebalo bi da bude toliko jaja da prekriju dno šerpe. Šerpa treba da bude puna vode tokom cijelog kuhanja. Kuhajte jaja na umjerenoj temperaturi, a tik pred ključanje dodatno smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomjerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuhajte ih 10 do 15 minuta.

3. Dodajte so u vodu

Vodu u kojoj se kuvaju jaja trebalo bi posoliti, a mjera je pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako neko jaje pukne, belance neće iscuriti, već će se zgrušati, i takvo jaje je zatim moguće ofarbati i ukrasiti. Uz so možete dodati i pola kašičice sirćeta, da još više smanjite šanse za pucanje jaja.

Ukoliko vam neko jaje, ipak, pukne, moći ćete da ga iskoristite za pripremu različitih predjela i salata.

Tekst: Lepa&Srećna


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*