OVO SU 3 BILJKE KOJE ZMIJE APS0LUTNO NE P0DNOSE: Posadite Ih Oko Kuće I Obilaziće Vas U Širokom Luku


Tri biljke koje će držati zmije podalje od vašeg dvorišta ili terase

Zmije su često nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Većina zmija bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari.

Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrijev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Također, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmijenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Redovno se bavite baštom kako biste uklonili sve privlačne zmije kao što su ostaci, rupe i rast.

Skratite travu da biste eliminisali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, uvjerite se da je u ravni sa zemljom i pod uglom ka spolja i da je visoka najmanje 100 cm i duboka oko 120 cm.

Koristite materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka.

Možda bi bilo dobro i da razmislite o sadnji biljaka koje odbijaju zmije koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primjeri uključuju neven, limunsku travu i pelin.

(Espreso/Agromedia.rs)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*