SAMO ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU DA NAPRAVE “LUDO TIJESTO”: Nasraste za 5 minuta, caka je JASNA


Sastav
Količina kvasca 30 grama.
Potpuna kašičica šećera.
Količina ulja od 50 ml
Količina jogurta od 200 ml.
Količina mlijeka je 200 ml.
Preporučena količina brašna za ovaj recept je u rasponu od 650 do 700 grama.
Jedno jaje

Priprema:
Pomiješajte kvasac i šećer sa mlakim mlijekom, zatim dodajte malu količinu brašna i dobro promiješajte. Ostavite kvasac da fermentira i naraste. U smjesu dodati mlaki jogurt, ulje, jaje i otprilike 700 g brašna. Mešajte sastojke dok se ne formira kohezivno i baršunasto testo. Pokrijte tijesto i ostavite ga na sobnoj temperaturi 30 minuta. Alternativno, pohranite tijesto u zatvorenoj vrećici u frižideru 3-4 dana, dajući vam slobodu da pravite razne kulinarske užitke kad god poželite.
Apsolutno obozavam klipove. Odlučila sam da budem kreativna u pečenju i od pola tijesta napravila ukusne kiflice koje sam punila sirom iz posebne plastične folije. Za fil sam sjedinila 200 g sira sa jednim bjelanjkom, a žumanca sam ostavila za kasnije premazivanje kiflica.
Počnite tako da tijesto razvaljate u tanak pravougaonik, pazeći da bude što tanje. Zatim nanesite obilan premaz margarina, pazeći da pokrijete cijelu površinu. Nastavite postupno savijati tijesto, slijedeći korake prikazane u popratnom videu. Lagano pritisnite rukama na presavijeno tijesto, a zatim ga još jednom razvucite, oblikujući ga u drugi pravougaonik.
Iseći na šire trake, na kraj trake staviti kašičicu sira, preklopiti i pritisnuti testo da sir ne iscuri i tamo seći. Ako vam je lakše rezati na manje pravougaonike, dodajte sir i savijte u male rolne. Stavite u tanjir, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Premazati žumancem i peći na 220 stepeni oko 25-30 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*