Prženi krompir na njemački način: ukusan obrok za prste polizati!


SASTOJCI:2 komada krumpir – vostane teksture,1/2 salice dimljene prsuta/prsutu,1 luk,1-2 cesnjak,75g – 100g maslac,1 zlicica majcina dusica,1 ruzmarin – grancica,2 zlice persin,2 zlicice mljevena paprika,na vrh zlicice kim (opcionalno).
PRIPREMA:

Za ovaj recept dobro je koristiti krumpir koji je skuhan dan prije, iako to nije nekakvo pravilo mozete slobodno skuhati, ohladiti i pripremiti isti dan.Ono sto je najvaznije: koristiti krumpir koji je vostane teksture, ne brasnaste.Mozete pripremiti na dva nacina, najprije krumpir skuhati na pola, pa onda prziti, ili direktno prziti bez kuhanja.Ja sam se odlucila za kuhanje + przenje.Za potpuno uzivanje ovog jela koristite maslac. Naravno mozete pola maslac pol ulje ili samo u ulje, ali preporucujem da probate samo sa maslacem.

Kupite obavezno dimljenu prsutu. Ako zelite proci jeftinije mozete kupiti i dimljenu sunku.Krumpir skuhati u kori. Dovoljno je oko 20 minuta. Nije ga potrebno skroz skuhati jer ce se dovrsiti tokom przenja.Ostaviti da se ohladi, zatim oguliti i narezati na ploske. Ploske stavite u hladnjak da se potpuno ohlade. Luk i prsuta nasjeckati na sitno.

Staviti maslac u dublju siroku tavu i zagrijati, kad se otopi dodati luk, prsuta, grancicu ruzmarina.Prziti oko 7-10 minuta, da prsuta postane hrskava i luk potamni i karamelizira se.

Zadnju minutu przenja dodati cesnjak. Na kraju ocijediti luk. cesnjak i prsuta, izvaditi grancicu ruzmarina.

Masnocu vratiti u tavu i zagrijati da bude jako vruce.Sada dodati narezan krumpir. Krumpir nemojte samo nabacati jedno preko drugog, najbolje je da svi komadi budu u dodiru sa dnom tave da se fino i jednako ispecu.Prziti dok krumpir ne dobije finu zlatnu boju. Zatim okrenuti i poprziti i drugu stranu.Dodati poprzeni luk, prsuta ili sunku, crvenu papriku, majcinu dusicu, kim i persin i pazljivo promijesati i jos malo poprziti.Ja sam servirala uz fine njemacke przene Bratwurst i przena jaja. Ako pravite uz pecena jaja , obavezno ih ispecite u malo masnoce gdje ste przili luk, prsuta i krumpir, okus je predivan!


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*