MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE…


Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.

Sastojci

Testo:

– 5 šoljica kisele vode
– 5 šoljica brašna
– 3 šoljice ulja
– 3 šoljice pšeničnog griza
– 1 kašičica cimeta
– 100 gr seckanog suvog groždja
– 100 gr seckanih oraha
– 1 pakovanje praška za pecivo

Sirup:

– 250 gr šećera
– 1 pakovanje vanil šećera
– 2,5 dcl vode

Za posipanje:

– 50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda

Priprema

Napomena: 1 šoljica = 150 ml

Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.

U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.

Rernu zagrejati na 180C. Pleh dim 25×35 cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha. Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.

U medjuvremenu napraviti sirup:

Kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač. Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha. Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*