ITALIJANSKE PRINCES KROFNE


Princes krofne savršena su poslastica za svaki dan, ali i za svečane prilike.

Princes krofne ili profiteroli su francuska poslastica koja je popularna u cijelom svijetu, a pravi se od kuhanog tijesta i divnog fila od vanile. S obzirom da je tijesto neutralnog okusa, princes krofne možete napraviti i u slanoj verziji, tako što ćete ih filovati npr. ruska salata. Italijani ih prave najjednostavniji i nema greške da će ovaj recept odgovarati svima. Za fil koristite slatku pavlaku, jer je brže, ali možete koristiti i originalnu kremu od vanile.

READ MOREShare Story

Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za ovu poslasticu. Postoji čitava tradicija koja diktira koje su boje princes krofne prikladne za koji praznik: žute za Uskrs, crvene za Božić, bijele za vjenčanja, princes krofne sa narandžastom za Noć vještica.

Sastojci:

120 g brašna
70 g putera
100 ml vode
100 ml mlijeka
2 jaja
Za fil:
200 ml šlaga
šećer u prahu

Priprema:

U šerpi pomiješati vodu i mleko, pa staviti da provri. Dodajte puter i kuhajte dok se ne otopi, a zatim ugasite šporet i sipajte brašno. Mješajte sve vrijeme dok ne dobijete tijesto. Dodajte jaja, jedno po jedno, i sjedinite sa tijestom. Izvadite kašikom i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C sa ventilatorom oko 20 minuta, pa smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Malo otvorite rernu i ostavite da se ohlade unutra. Slatku pavlaku umutiti i sipati u slastičarsku kesu, pa filovati tijesto. Pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*