RUŽICE” – POTREBNO JE TEK PAR SASTOJAKA A OPET UŽIVAĆETE U SVAKOM ZALOGAJU


SASTOJCI:
Za testo:
300 g masti
1 jaje
2 žumanceta
2 dl mlakog mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
800+50 g mekog belog brašna

Za fil:
2 belanceta
16 kašika šećera
1 pakovanje vanil šećera
250 g mlevenih oraha/lešnika/badema

Za posipanje:
50-tak grama prah šećera sa vanilom

PRIPREMA:

Mleko zagrejati da bude mlako, dodati izmrvljen kvasac i 1 kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. U to umešati 6 kašika brašna. Ostaviti na toplom jedno 10-15 minuta da kvasac zapeni. Od ostatka brašna odvojiti jedno 50 g i ostaviti sa strane – to je za posipanje. U sudu za mešenje dobro umutiti mast i jaja i odložiti mikser. U smesu dodati nadošli kvasac i lagano varjačom umešati malo po malo brašna.

Kada testo postane gusto izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem i dodavanjem brašna sve dok ne dobijete kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Trebalo bi da utošite oko 800 g brašna, računajući i ono koje ste dodali u kvasac. Posudu u kojoj ste mesili testo dobro pospite brašnom (od onih 50 g), vratite kuglu od testa, preko posude stavite streč foliju i ostavite je na toplom da testo dobro naraste.

Za fil penasto umutiti belanca, dodati šećer i vanilu. Na kraju umešati i mlevene orahe ili lešnike/ bademe, šta već imate. Kod mene su ovaj put bili sa lešnicima jer je mm mrzelo da čisti orahe a i mene takodje, i tako sam ih upropastila sasvim Smesa za fil treba da bude prilično gusta. Kad je testo dobro nadošlo ponovo ga istresti na malo pobrašnjenu radnu površinu i premesite ga. Od testa pravite kuglice veličine oraha, svaku rastanjite i u sredinu stavite pola kašičice fila.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*