KISELI KUPUS SKIDA KILOGRAME MUNJEVITOM BRZINOM


KISELI KUPUS SKIDA KILOGRAME MUNJEVITOM BRZINOM: Ali morate ga jesti tačno ovako, SKIDA 5 KG za 4 DANA (JELOVNIK)
Posted on October 8, 2021 by dan

Teško je u ovo vrijeme sačuvati liniju. Zato pozovite u pomoć kiseli kupus i uvjerite se u njegove magične moći. Jedan kilogram kiselog kupusa ima 186 kalorija, što sagorite za 40 minuta šetnje ili 15 minuta trčanja.

Opšte je poznato da je kiseli kupus prava riznica vitamina, prvenstveno vitamina C, kao i gvožđa, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, što ga čini idealnom namirnicom u zimske dane. Pored toga, zahvaljujući vitaminu C i fitonutrijentima dobijenim u procesu kiseljenja, on poboljšava imunološki sistem i djeluje kao pravi probiotik.

Kiseli kupus ima malu energetsku vrijednost, svega 18 kalorija u 100 grama. To znači da ćete, ako pojedete porciju od kilogram kiselog kupusa, sve te kalorije sagoreti za 40 minuta šetnje ili 15 minuta trčanja – kaže Jasna Vujičić, nutricionista-dijetetičar.

A u prilog tome da je odličan prijatelj naše linije dovoljno je reći da obiluje biljnim vlaknima, što ga čini pravom namirnicom za pravilnu probavu.

– Kiseli kupus je blagodet za varenje. Poput probiotskog jogurta, sadrži korisne bakterije kao što je Laltobacilus plantarum, koji snaži imunitet, sprječava razvoj eširihije koli, salmonele i kandide i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Šolja kiselog kupusa sadrži:

• 44 kalorije

• 2,2 g proteina

• 0,4 g masti

• 6,8 g ugljenih hidrata

• 8 g vlakana

• 18 mg vitamina C

Ova zdrava namirnica potpomaže varenje, naročito žitarica i mahunarki, kao i masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost pospešuje razlaganje masnoće. Zato se koristi i za rješavanje problema hroničnog zatvora, kada se preporučuju dvije-tri kašike rasola prije svakog obroka.

– Jedna do dviije čaše rasola na dan pomoći će i kod gubitka apetita. Probajte, zdrav je u svakom smislu – savjetuje Jasna Vujičić.

Četvorodnevna dijeta sa kiselim kupusom

Ako je vaš BMI veći od 30, sa ovom dijetom možete izgubiti čak i 5 kilograma za 4 dana. Oni sa nižim BMI-om će imati nešto slabije rezultate u zavisnosti od viška težine koji imaju. U ovoj dijeti najzastupljenije su salate. Budući da dijeta traje samo 4 dana, vrijedi probati – ako ništa bar znate da ste uradili nešto korisno za svoje zdravlje.

1. dan
Doručak: 175 gr nemasnog sira i 1 kriška integralnog hljeba
Ručak: Varivo napravljeno od 200 gr kiselog kupusa i 100 gr mesa + 1 kruška
Večera: Salata od 150 gr kiselog kupusa, 4 veće rotkvice, 1/2 bele rotkve i 1/2 krastavca. Salatu preliti sosom od 1 dl jogurta pomiješanog sa jednom kašičicom mljevenih oraha
2. dan
Doručak: Salata od jedne banane (isečene na kolutiće), 150 ml nemasnog jogurta i 1 kašike preko noći natopljenih ovsenih pahuljica
Ručak: Supa od 200 gr kiselog kupusa, 100 ml čorbe od povrća i 50 ml soka od jabuke. Dodajte 2 slatke crvene paprike (isjeći ih na male komade) 5 minuta prije nego što je supa gotova
Večera: Salata od 200 gr kiselog kupusa i 150 gr barene vaše omiljene ribe i sve to posuto sokom od limuna
3. dan
Doručak: Salata od 1 pomorandže i 150 gr nemasnog sira posuta semenkama suncokreta (1 kašičica)
Ručak: 150 gr pržene ribe i 150 gr kiselog kupusa
Večera: Palačinke od integralnog brašna i jednog kuvanog krompira. Dodatak: salata napravljena od 100 gr kiselog kupusa nasečenog na kockice i prelivenog kašikom maslinovog ulja
4. dan
Doručak: kriška integralnog hljeba, 50 gr sira „gauda“ + jedna jabuka
Ručak: 200 gr na grilu pečene govedine (ili ćuretine ako ne volite govedinu). Dodatak: 150 gr kiselog kupusa – lako prodinstanog + nekoliko kolutova ananasa (2-3)
Večera: salata od paradajza, 100 gr kiselog kupusa i 125 gr slanine
A sada, navedite bar jedan razlog zašto dijeta sa kiselim kupusom ne bi bila vaš izbor?


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*