IMA 4 DJECE I 34 GODINE MLAĐU ŽEN


Želimir Željko Bebek (75) je jugoslovenski rok muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi pjevač grupe Bijelo dugme. Rođen je 16. decembra 1945. godine u Sarajevu. Željkovi roditelji su se zvali Katarina i Zvonimir. Fascinantna stvar je da oko mjesta rođenja postoji polemika, neki kažu da je rođen u Bugojnu, neki u Hercegovini u selu Vojnići, neki da je rođen u Konjicu, međutim na njegovom fejsbuk profilu stoji da mu je rodni grad Sarajevo, piše Biografija.

Od malih nogu se interesovao za muziku i zabavljao je ukućane pevajući im pesme koje je čuo na radiju. Majka Katarina je imala lijep glas pa je Željko od nje nasledio tu osobinu. Bio je član hora i želio je da nauči da svira neki instrument. Pošto su u školi imali mandolinski orkestar, prvo je nju savladao, a zatim je prešao na gitaru. Shvatio je da privlači pažnju djevojčica kada peva pa je počeo da nastupa i na školskim priredbama. U gimnaziji se pročulo za Željkove vokalne sposobnosti, pa je sa šesnaest godina počeo da peva u bendu „Eho 61“ čiji je član bio Kornelije Kovač.

Kada se grupa raspala, nastupao je sa Zoranom i Fadilom Redžićem sve dok Fadil nije prešao u Indekse. Šezdesetih godina je prihvatio ponudu grupe Kodeks koja je bila jedan od značajnijih sarajevskih sastava tog vremena.

Željko je pjevao i, po potrebi, svirao gitaru, ali nikako nisu mogli da nađu basistu. 1969. godine je zapazio Gorana Bregović za koga je ocijenio da je talentovan muzičar. On je bio član grupe Beštije, ali je pristao da pređe u Kodekse. U ljeto iste godine su počeli da nastupaju u dubrovačkom baru „Splendid“ gde su svirali klasičan repertoar za turiste.

Članovi benda su shvatili da moraju da odu iz Sarajeva jer su im Indeksi bili konkurencija koja nije planirala nikome da prepusti mesto na vrhu jugoslovenske muzičke scene. Čelni ljudi Diskotona nisu odmah bili zainteresovani za saradnju, zbog čega su se obratili Jugotonu koji im je ponudio ekskluzivan ugovor na pet godina. Željko je odlučio da napusti posao u Savezu zajednica socijalnog osiguranja Bosne i Hercegovine i da, iako oženjen i sa malim djetetom, krene u rizičnu avanturu. U početku su svirali u manjim gradovima kao što je Zenica.

1974. godine u izdanju Jugotona izašao prvi album Bijelog dugmeta sa pesmama: „Kad bih bio bijelo dugme“, „Bluz za moju bivšu dragu“, „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Sve ću da ti dam samo da zaigram“, „Selma“, „Patim evo deset dana“.

Ostalo je istorija… Uspjeh im je bio suđen.

Ljubavni život:

Iako na pozornici djeluje agresivno, Željko je veoma emotivan i osjetljiv na žensku patnju. Tabloidi su preneli vest da je izjavio da je se u mladosti drogirao, ali sam Bebek i njegovi prijatelji su potvrdili da se nikada nije drogirao, pio, tukao, niti radio druge stvari koje su karakteristične za rok zvezde. Iza sebe ima dva propala braka. Prvi je sa Spomenkom sa kojom ima kćerku Silviju, a drugi je sa Sandrom koja mu je rodila kćerku Bjanku. 2002. godine se po treći put oženio i sretan je u zajednici sa 34 godine mlađom suprugom Ružicom.

2003. godine su dobili sina Zvonimira, a dvije godine kasnije kćerku Katarinu. U početku su bili u tajnoj vezi jer su se plašili da će ih okolina osuditi. Željku je bilo bitno da ga kćerke razumiju i da Ružicu ne posmatraju kao konkurenciju. Tvrdi da je jednom vozio 400 km/h samo da bi je vidio, a o posledicama je kasnije razmišljao.

Svoju ljubav prema skijanju je prenio i na porodicu pa svake godine odlaze na Kupres, planinu u Bosni i Hercegovini, gdje imaju vikendicu. Tu uspijevaju da se odmore i da pronađu pravi mir. Ljeti plove Jadranom, a pjevač se bavi plivanjem, vozi biciklu i drži se podalje od poroka. Snagom volje je ostavio cigarete i trudi se da zdravo živi. Željko i Ružica mnogo putuju pa je on, u šali, naziva svojom zgodnom sekretaricom. Inače mu je menadžer i organizuje njegove nastupe. Kaže da imaju dovoljno za život i da se svaki dan iznova zaljubljuje u svoju suprugu što smatra garancijom za dug i srećan brak.

Ovih dana, javnosti je predstavio svog sina Zvonimira, koji je pošao očevim stopama:

“Pokazao je da jako voli rad u studiju. Na novom albumu ima veliko učešće kao solo-gitarist i prvi put na ploči ima pjesmu u kojoj Zvone i ja imamo duet”, ponosno je izjavio Bebek.

Zvonimir je inače završio Rok akademiju, zagrebačku školu za popularnu i džez muziku.

(stil.kurir.rs)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*