ŠTA JE ZMIJA ČUVARKUĆA I ZAŠTO NIKAKO NE SMIJETE DA JE UBIJETE


Slavenski narod nas poučava da svaka kuća ima svoju zmiju koja se zove – zmija čuvarica

Zmija čuvarica pojavljuje se kao legendarna životinja i obično boravi u podlozi kuće ili u ognjištu. Prihvaćeno je da se zmija čuvarica obraća ili rodonačelniku obitelji, odnosno glavnom prethodniku koji je oblikovao tu obitelj, ili je u pojedinim dijelovima prethodnica bila najzaslužnija i koja se tu i tamo družila.

Zmija čuvarica bila je dobrodošla na večeru pod pretpostavkom da je obitelj u teškoj situaciji.

Zmija čuvarica bila je tipično bijela, ali se na određenim dijelovima zamišljala i crna.

Rijetko se pojavljivala. Prisutnost zmije čuvarice u kući ili dvorištu značilo bi da će se dogoditi užasna prilika za obitelj. U tom smislu, zmija čuvarica igrala je ulogu opreza ukućanima u nekim groznim prilikama.

Prisutnost zmije čuvarice općenito je upozoravala na zloću, dok se nije činilo kada bi se trebale dogoditi pozitivne prilike za obitelj. To je impliciralo da je ona navjestila strašne vijesti. Ta strašna prilika mogla bi se pogoršati pod pretpostavkom da je zmija ubijena. Kako su se pojedinci bojali zmije, često se događalo da je ubijena. U slučaju da je ubijena, to bi bila izvanredna uvreda za prethodnike. Time bi se ubio rodonačelnik, a počinjena nedjela bila bi na razini orijentacije. Odmazda od predaka bila bi približavanje smrti jednog od obiteljskih pojedinaca.

Zmija se obraća simboličnom stvorenju obiteljske klike. Kao što su prethodnici bili pojedinci koji su mogli biti veliki, strašni i u nekim slučajevima tašti, mogla je biti i zmija. Dakle, ne govori se o pristojnom ili užasnom legendarnom biću, kao što nisu božanska bića koja su imala ljudske kvalitete, te će djelovati ovisno o događaju.

Međutim, osobnost Glasnika zlih događaja zapravo je potvrda da legendarni prethodnik treba pomoći svojoj obitelji naglašavajući prigodu koja će se dogoditi ili bi se mogla dogoditi. U slučaju da je obitelj mogla shvatiti što se s tim događa, mogla bi se držati podalje od te strašne prilike.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*