KUHANA PŠENICA JE SPAS ZA SVAKU ŽENU: Evo zašto bi je obavezno i redovno trebali jesti…


Evo zašto bi je obavezno i redovno trebali jesti…

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja.

Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u poslednje vrijeme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbjegavati. Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu.

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svijetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.

Cijela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno djeluje na čovjekov cjelokupan sistem. Konzumacija kuhane pšenice na redovnom nivou može da djeluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida.

Vjerovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na cijelom svijetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih dijelova Azije i vjeruje se da je u ishrani korišćena i prije čak dvanaest milenijuma.

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.

U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim dijelovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svjetske populacije svoju ishranu zasniva upravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.

Proizvodi od pšenice dominiraju na svjetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

Ljekovitost pšenice Integralno, cijelo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu cjelokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udio proteina od svih ostalih žitarica.

U 100gr nekuhane pšenice ima 351 kalorija, 13gr bjelančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dokmineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno cijelog zrna.

Evo za šta je sve korisna kuhana pšenica:

Skuhana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbjeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam.

U jednoj šolji kuhane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 gr hranljivih vlakana, 58 gr magnezijuma, 11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana.

Regulacija tjelesne težine: Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Liječenje hroničnih upala: Kuhana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ: Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuhanu pšenicu:

Integralna kuhana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan dio korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbjegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najprije na bijelo brašno i slične proizvode.

Bijelo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrijednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.

PROMOTED CONTENT
Mgid
Mgid

Ukraine's Major Charity To Donate To
Save Life In UA

Ovaj novi izum okončat će eru bolova u zglobovima
Herbolo

Srebrenik: Bosanska studentica je otkrila novu metodu mršavljenja
Apolloss

Postoji samo 1 sigurna metoda za zaustavljanje psorijaze
Dermal
Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se prepručuje da se umjesto tjestenina od bijelog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.

Priprema kuhane pšenice:

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuha.

Količina vode za kuhanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuha se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuhana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka.

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuhane pšenice:

Kuhana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

Za pripremu ovog recepta je potrebno:

– 300gr pšenice

– 1,5 šolja sjeckanog peršuna

– pola šolje sjeckanih listova nane

– 1 crveni luk isjeckan na kockice ili kolutove

– 1 paradajz

– nekoliko listova zelene salate

– četvrtina šolje limunovog soka

– četvrtina šolje maslinovog ulja

– pola kašičice soli

– malo bibera

Priprema:

Pšenicu oprati i skuhati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocijediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promiješati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

Izvor: net


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*