Pletenica sa šunkom i sirom


Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna za dizana tijesta
200 g mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
2 žličice šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica soli
70 ml tekućeg jogurta
1 jaje
30 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
200 g šunke u ovitku
100 g masnijeg svježeg kravljeg sira
žlica milerama
150 g gaude ili nekog drugog topljivog sira po ukusu
pola crvene paprike
mladi luk
1 jaje
2 žlice Dijon senfa
žumanjak i malo mlijeka za premazivanje

Priprema:
Otopite kvasac u 200 ml mlakog mlijeka kojem ste dodali dvije žličice šećera. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, u sredini napravite udubinu pa u nju ulijte kvasac rastopljen u mlijeku. Ostavite da kvasac naraste pa dodajte sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom da udvostruči obujam.
Starac od 92 godine: zašto morate čistiti krvne žile
Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježi kravlji sir pomiješajte s mileramom da dobijete kremu, posolite pa umiješajte naribani sir i razmućeno jaje. Dodajate na sitne kockice narezanu papriku i mladi luk. Smjesa mora biti kremasta i ne previše rijetka.
Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga u kvadrat veličine lima za pečenje. Prenesite u lim pa srednju trećinu tijesta ostavite cijelu, a dvije postranične, na jednakom razmacima, ukoso zarežite do srednje trećine.
Premažite sredinu senfom, pa djelomično ih preklapajući, posložite šnite šunke čitavom sredinom. Po šunki rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim opet sve pokrijte šunkom.
Sad počnite plesti pletenicu. Zatvorite krajeve, a zatim naizmjence preklapajte sredinu trakama tijesta koje ste prethodno zarezali s obje strane. Tako dobivenu pletenicu premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka pa pecite 30 minuta na 200°C.
Radite li više manjih pletenica, prilagodite dužinu pečenja njihovoj veličini.
Pletenicu možete servirati i jesti odmah, ali računajte da je nadjev, zbog otopljenog sira, još tekuć. Želite li to izbjeći, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.

deltaportal.info


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*