Priča: Hljeb


Na dan njihove tridesete godišnjice braka, žena je kao i obično pekla hljeb.

Pekla ga je svakog jutra, to je bila njihova tradicija. Isjekla je dvije kriške hljeba i obje premazala maslacem. Kao i obično, dohvatila je krišku iz sredine da da suprugu, a sebi ostavi okrajak, ali se zaustavila.

hljeb

 

Pomislila je: “Danas, kada slavimo 30 godina braka, želim ja za doručak krišku iz sredine kruha. Sanjam o njemu svo vrijeme. Bila sam primjerna žena 30 godina i vaspitala sam naše sinove da budu dobri ljudi. Uložila sam toliko toga radi dobrobiti naše porodice!”

Odlučila je da suprugu da okrajak, ali ruka joj je zadrhtala što prekida tradiciju dugu 30 godina!

Muž uze hljeb i reče joj: “Danas si mi dala predivan poklon, draga. Čitavih 30 godina nisam za doručak jeo dio s koricom koju toliko volim, jer je ipak pravično da ti dobiješ ono što najviše voliš! Hvala ti!”

BONUS:

HLJEB ZA 15 MINUTA: Od ovog momenta kupovni hljeb postaje prošlost

Ništa bolje od finog i ukusnog domaćeg hljeba, nijedan kupovni to ne može zamijeniti. Donosimo vam recept za domaći hljeb.

Sastojci
250 gr integralnog brašna
250 gr beijlog brašna
1 prašak za pecivo (10 gr)

1 kašika meda
2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
300 ml mlake vode

Priprema
Zagrijte rernu na 250 stepeni.

Pomiješajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje, vodu i med. Varjačom dobro promiješajte da se sjedini. Podijelite na 2 dijela.
Ako je potrebno dodatno malo pospite brašna po površini kako biste mogli da izvadite tijesto i oblikujete ga. Stavite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 15ak minuta. Dok korica ne postane čvrsta i braonkasta.
Prijatno!

 

(recepti-i-zdravlje.info)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*