RECEPT ZA ČUVENI ČAJ OD PERŠUNA: Evo kako da izbacite višak vode iz tijela u roku od samo 3 dana


Čaj zlata vrijedan…

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustima u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im grudi “punije” par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu.

 

Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina.

Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.

Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tekućine iz tijela.

Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek može se koristiti korijen i listovi peršuna.

Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, a jedna od čitateljica je ispričala: “Peršun je čudo”.

“U četvrtak sam imala 72 kg, a dva dana poslije – pet kilograma manje! Ne radi se o kilogramima sala, nego o nagomilanoj tekućini koja ja napustila moje tijelo. Osjećam se super lagano.” (Ramiza Terzimehić, 39).

Čitateljicu smo zamolili da nam objasni kako i na kakav način je koristila peršun, te za par dana izgubila 5 kilograma.

Ramizin recept je sasvim jednostavan:

RECEPT:

Sastojci:

– voda, oko 1l

– 5 velikih kašika nasjeckanog peršuna

Priprema:

U ključalu vodu (oko litru) dodajte 5 velikih kašika nasjeckanog peršuna. Tekućinu pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete ga procijediti.

Primjena:

Čaj pijte kad god stignete zajedno sa nasjeckanim peršunom. Količina koja se napravi u receptu pije se za jedan dan. Za drugi dan napravite sebi novu količinu čaja. Čaj od peršuna može se piti i topao i ohlađen.

“Za čaj od peršuna sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savjetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osjetila poboljšanje, ali tekućina je ostajala u tijelu. Odlučila sam uvin čaj zamijeniti sa peršunovim, te tako došla do svojih rezultata. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti. (Od ovog čaja često ćete ići na wc)” povjerila nam je Ramiza.

Izlučivanje tekućine iz organizma je vrlo važno. S urinom izbacujemo otrove, bakterije i druge štetne tvari. Za peršun je znanstveno dokazano da je odličan diuretik, uz to je i jak antioksidans. Konzumiranje čaja od peršuna je preporučljivo, ali nikako ne smijete pretjerivati.

Konzumiranje neka ne bude više od litre čaja na dan. Peršun je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lijek. Njemu su pripisivali magične moći, u starom Rimu se vjerovalo da grickanje listića peršuna poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti. Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni je koriste i kao lijek.

Izvor: e-dijaspora/net


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*