GAVEZ: Liječi duboke rane, pomaže kod preloma kostiju, oštećenja zglobova i artritisa


Ova biljka oduvijek se koristila kao jedan od najboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutrašnjih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Razlog zašto je gavez tako učinkovit je njegov najvažniji sastojak alantoin, koji potiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu.

Oblozi gaveza tako su djelotvorni i kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma kao i kod upale kostiju. To je ujedno i jedina poznata biljka koja liječi i uklanja čukljeve – deformacije kosti palca. Liječenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali potrebno je biti uporan.

Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Tinktura od gaveza

U staklenu bocu od jedne litre uliti 700 mililitara 50-postotnog ili čak i višepostotnog alkohola (može se kupiti u ljekarni), dodati 100 grama korijena gaveza i dobro je zatvoriti. Bocu je potrebno potom polegnuti vodoravno i pustiti da stoji na tamnome mjestu oko dva tjedna.

Mješavinu je potrebno promućkati svaki treći dan da korijen ne bi stajao samo na jednom mjestu. Nakon dva tjedna procijediti tinkturu u tamnu bocu i držati je na tamnom mjestu dok se ne koristi. Umjesto alkohola, koristiti se može i domaća rakija. Osušeni korijen gaveza može se kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane.

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvijek znajte, ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom.

Izvor: ordinacija.hr


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*